Hej alla
Min kära farbror och faster har inte hört av mig på länge när det gäller släktforskningen.
Det beror dels på att det under golfsäsongen inte blir mycket av släktforskning och dels det faktum att jag har forskat en hel del i vår ”mystiske” Vinskänk på Rosengren-sidan av mitt träd.
Det innebär i och för sig att det finns en hel del kul material där för den intresserade. Gå gärna in i släktträdet och sök efter Johan Alexander Emanuel Rosengren.
Bl.a. har jag hittat ett intressant testamente, som mor och far har lagt ner väldigt mycket tid på att transkribera, finns i PDF-format i trädet. Vidare finns det en bouppteckning, donationer och minnesplaketter samt lite barnhemspapper (se sonen Erik Sigfrid).
Men nu har jag även börjat rota lite mer i Jonsson-grenen.
Just nu tänkte jag rapportera om Anders Gustaf Sandin (1827 – 1910) som jag har forskat lite djupare om.
Anders Gustaf är alltså min farmors farfar.
Han föddes sålunda 1827 och var den äldste av tre söner till Johannes Blixt (soldat och bonde) och Brita Andersdotter.
Tyvärr så dör båda föräldrarna med två dagars mellanrum år 1834, dödsorsaken var kolera!
Detta innebär att barnen då bara är 7, 5 och 2 år gamla. De flyttas då från Skara landsförsamlingen till Norra Vånga (också i Skaraborg).
Till en början (1835) noteras de tillsammans i församlingsboken under rubriken ”Sockkens slut”, det brukar innebära att man inte hade någon fast adress. Man kan undra vem som tog hand om dem?
Från slutet av 1835 separeras syskonskaran och Anders Gustaf blir fattighjon i Lekeslätt som är en del av Norra Vånga. Han kanske ansågs tillräckligt gammal för att ta hand om sig själv!?
Jag har ännu inte följt de yngsta bröderna men de verkar bo kvar på olika håll i Norra Vånga (kanske återkommer jag om dem framöver…)
Livet som fattighjon för Anders Gustaf fortsätter i Lekeslätt fram till 1847 då han blir soldat på Laske kompani på Västgöta kavalleriregemente. Han skrivs in på Rote 47 samma Rote som hans far var inskriven på fram till sin död.
I samma veva flyttar han till Gammaltorp Sörgården som ligger i Norra Vånga, Skaraborg. Där lever han och frun tills de dör.
Han blir kvar som soldat ända till 1883, dvs. i 36 år! Det var nog lite annorlunda på den tiden för han avancerade till Korpral först 1870 och blev Distinktionskorpral 1876 (motsvarande Furir idag), http://sv.wikipedia.org/wiki/Distinktionskorpral. Själv blev jag furir på mindre än 10 månader J
Jag hittade även i Generalmösterrullorna att han erhöll Svärdsmedaljen (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A4rdsmedaljen) 1881, se bild till höger.
I Generalmösterrullorna http://www.genealogi.se/wiki/index.php/Generalm%C3%B6nsterrulla kan man läsa en hel del bland annat så nämns att Anders Gustaf är omkring 1,73 lång (men givetvis i fot och tum, dvs. 5 fot 8,1 tum)
En annan intressant sak är att det står att hans födelsenamn är Johansson vilket stämmer med tanke på faderns namn men ingen annanstans står det så. I början heter han Blixt och i husförhören från 1847 står det att han byter namn till Sandin, dvs. hans soldatnamn.
1852 gifter han sig med Johanna Maria Johansdotter (f. 1828). Henne ska jag forska vidare om vid tillfälle men även hon kom förstås från Skaraborg och de träffades nog i Gammaltorp i Norra Våga, för där jobbade hon som piga.
Tillsammans får de 4 döttrar och 4 söner och bland dem återfinns alltså Carl Gustaf Sandin (sänggjutaren och min farmorsfar).
Tre av barnen dör innan vuxen ålder. En av dessa - Carl Alfred - dör vid 1 års ålder och man kan tolka dödboken som om det var smittkoppor. Avseende de andra barnen (Klas Albert och Ottilia Mathilda) som dör vid 1 resp. 15 års ålder så anges ingen dödsorsak alls.
1886 flyttar sista barnet hemifrån och det är för övrigt samma år som Ottilia Mathilda dör.
1901 dör hustru Johanna Maria i ”slag” och 1910 dör Anders Gustaf i ”bröstsjukdom”.
En sista reflektion är att han benämns som Gratialist under sina sista år och även i dödsboken. Det var en titel/ett ord jag aldrig hade hört, men här kan man läsa mer, http://sv.wikipedia.org/wiki/Gratial
För den som är intresserad så finns det ett 30-tal bilder och dokument i släktträdet på www.ancestry.se som källor till alla personer osv.
Bl.a. finns en mängd husförhör, dödsattester, vigselattest och ett antal utdrag ur generalmönsterrullorna.
Om ni har några frågor eller synpunkter så svarar jag efter bästa förmåga.