2013-10-31

Anders Gustaf Sandin - M.fl.

Hej alla

Min kära farbror och faster har inte hört av mig på länge när det gäller släktforskningen.

Det beror dels på att det under golfsäsongen inte blir mycket av släktforskning och dels det faktum att jag har forskat en hel del i vår ”mystiske” Vinskänk på Rosengren-sidan av mitt träd.

Det innebär i och för sig att det finns en hel del kul material där för den intresserade. Gå gärna in i släktträdet och sök efter Johan Alexander Emanuel Rosengren.

Bl.a. har jag hittat ett intressant testamente, som mor och far har lagt ner väldigt mycket tid på att transkribera, finns i PDF-format i trädet. Vidare finns det en bouppteckning, donationer och minnesplaketter samt lite barnhemspapper (se sonen Erik Sigfrid).

Men nu har jag även börjat rota lite mer i Jonsson-grenen.

Just nu tänkte jag rapportera om  Anders Gustaf Sandin (1827 – 1910) som jag har forskat lite djupare om.

Anders Gustaf är alltså min farmors farfar.

Han föddes sålunda 1827 och var den äldste av tre söner till Johannes Blixt (soldat och bonde) och Brita Andersdotter.

Tyvärr så dör båda föräldrarna med två dagars mellanrum år 1834, dödsorsaken var kolera!

Detta innebär att barnen då bara är  7, 5 och 2 år gamla. De flyttas då från Skara landsförsamlingen till Norra Vånga (också i Skaraborg).

Till en början (1835) noteras de tillsammans i församlingsboken under rubriken ”Sockkens slut”, det brukar innebära att man inte hade någon fast adress. Man kan undra vem som tog hand om dem?

Från slutet av 1835 separeras syskonskaran och Anders Gustaf blir fattighjon i Lekeslätt som är en del av Norra Vånga. Han kanske ansågs tillräckligt gammal för att ta hand om sig själv!?

Jag har ännu inte följt de yngsta bröderna men de verkar bo kvar på olika håll i Norra Vånga (kanske återkommer jag om dem framöver…)

Livet som fattighjon för Anders Gustaf fortsätter i Lekeslätt fram till 1847 då han blir soldat på Laske kompani på Västgöta kavalleriregemente. Han skrivs in på Rote 47 samma Rote som hans far var inskriven på fram till sin död.

I samma veva flyttar han till Gammaltorp Sörgården som ligger i Norra Vånga, Skaraborg. Där lever han och frun tills de dör.
Han blir kvar som soldat ända till 1883, dvs. i 36 år! Det var nog lite annorlunda på den tiden för han avancerade till Korpral först 1870 och blev Distinktionskorpral 1876 (motsvarande Furir idag), http://sv.wikipedia.org/wiki/Distinktionskorpral. Själv blev jag furir på mindre än 10 månader J

Jag hittade även i Generalmösterrullorna att han erhöll Svärdsmedaljen (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A4rdsmedaljen) 1881, se bild till höger.  

I Generalmösterrullorna http://www.genealogi.se/wiki/index.php/Generalm%C3%B6nsterrulla kan man läsa en hel del bland annat så nämns att Anders Gustaf är omkring 1,73 lång (men givetvis i fot och tum, dvs. 5 fot 8,1 tum)

En annan intressant sak är att det står att hans födelsenamn är Johansson vilket stämmer med tanke på faderns namn men ingen annanstans står det så. I början heter han Blixt och i husförhören från 1847 står det att han byter namn till Sandin, dvs. hans soldatnamn.

1852 gifter han sig med Johanna Maria Johansdotter (f. 1828). Henne ska jag forska vidare om vid tillfälle men även hon kom förstås från Skaraborg och de träffades nog i Gammaltorp i Norra Våga, för där jobbade hon som piga.

Tillsammans får de 4 döttrar och 4 söner och bland dem återfinns alltså Carl Gustaf Sandin (sänggjutaren och min farmorsfar).

Tre av barnen dör innan vuxen ålder. En av dessa - Carl Alfred - dör vid 1 års ålder och man kan tolka dödboken som om det var smittkoppor. Avseende de andra barnen (Klas Albert och Ottilia Mathilda) som dör vid 1 resp. 15 års ålder så anges ingen dödsorsak alls.

1886 flyttar sista barnet hemifrån och det är för övrigt samma år som Ottilia Mathilda dör.

1901 dör hustru Johanna Maria i ”slag” och 1910 dör Anders Gustaf i ”bröstsjukdom”.

En sista reflektion är att han benämns som Gratialist under sina sista år och även i dödsboken. Det var en titel/ett ord jag aldrig hade hört, men här kan man läsa mer, http://sv.wikipedia.org/wiki/Gratial

För den som är intresserad så finns det ett 30-tal bilder och dokument i släktträdet på www.ancestry.se som källor till alla personer osv.

Bl.a. finns en mängd husförhör, dödsattester, vigselattest och ett antal utdrag ur generalmönsterrullorna.

Om ni har några frågor eller synpunkter så svarar jag efter bästa förmåga.

 

2013-03-14

Anna Charlotta Andersdotter Löf (1833-1907), M.fl.

Hej
Nu har jag fortsatt med min farmors mormor Anna Charlotta Andesdotter Löf (1833-1907) och ett antal av hennes anfäder som alla härstammar från Skaraborg och trakterna runt Varnhem, Hornborga, Sätuna.

Anna Charlotta var alltså gift med Karl Johansson som jag nämnde sist, även på honom har jag lagt in ytterligare ett antal nya dokumentbilder så ett besök i trädet kan vara på sin plats.

Jag börjar dock beskrivningen uppifrån i denna skärmbild från den aktuella delen av trädet.

 

Högst upp har vi Anders Nilsson och Maria Larsdotter (min farmors mormors farfars far resp. mor). Dessa båda har jag inte börjat forska på utan de omnämns som föräldrar i någon av mina källor och födelseåret är en uppskattning. Mer senare om jag finner något.

Dessa båda fick i alla fall (minst) en son Anders Setterberg (1769 – 1848) som gifte sig med Maria Olofsdotter (1773 – 1802).  

Anders blev ganska gammal och han var först ryttare och därefter dragon  i Västgöda kavalleriregement, Gudhems kompani, 1: korpralskapet från, 1791 till c:a 1818.

Om ni går in i trädet på hans tidslinje så hittar ni några bilder ur Generalmönsterrullorna, lite småkul kanske. Generalmönsterrullorna är längder över indelta soldater. Det s.k. yngre indelningsverket inrättades i slutet av 1600-talet och avskaffades 1901.

I längderna får man veta (om man kan tyda det J), Soldatens namn, ålder, datum för tillträde, eventuellt deltagande i krig, datum för avsked m.m. En annan kul sak är att man kan läsa förteckningar över allt material som fanns på regementet, dvs. en fullständig inventering (dock ser ni inte det i just de bilder som jag sparat i trädet). Generalmönstring skedde med vissa intervaller och det skiljer sig åt beroende på när i historien vi är. I någon period tror jag man gjorde detta årsvis men sen verkar det bli längre och längre mellan mönstringarna.

Jag har ännu inte lyckats tyda allt som står om Anders Setterberg så jag kan inte svara på om han krigade eller ej.

En annan liten detalj som jag tyckte var lite kul. I husförhörsboken (se Anders Setterberg, 1817-1820)  så noteras ”flyttade om vårfrudagen 1818 till Båltorp”. Jag tänkte först att nu har prästen blivit lite väl ”poetisk” men när jag läste på lite om soldat/ryttartorp så står det bl.a

”In- och utflyttning skedde vanligen vid midfaste (15/20 mars) eller vårfrudagen (25 mars)”. Källa, Wikipedia, http://sv.wikipedia.org/wiki/Soldattorp. Noteringen som jag hittade är alltså noteringen om när Anders slutar som Dragon och då var tvungen att flytta ut från ryttartorpet.

Anders Setterberg och Maria Olofsdotter fick tillsammans 3 barn varav den enda dottern dog som 12 åring. Maria blev inte så gammal och hon dog 1802 när hennes ena sista son och vår anfader, Anders Andersson Löf, endast var ett år. Mer om Anders Andersson Löf längre ner.

Marias dödsorsak nämns som ”Hetsig sjukdom” och det har jag funnit betyder svår feber.

Relativt omgående efter Marias frånfälle flyttar en ny fru in (Cajsa Andersdotter, 1776-1824) och de får sammanlagt 8 barn, så Anders Setterberg satte alltså (minst) 11 barn till världen, bra jobbat!

En intressant detalj om ni går in i trädet är att flera av barnen får samma förnamn. Det är ju ganska vanligt om ett barn dör att de döper ett senare barn till samma sak (ungefär som vi gjorde med katterna J) men i detta fall döpte man två av barnen till Anders trots att båda var vid livet samtidigt!

Anders Andersson Löf (1802 – 1860) var alltså en av sönerna och han är således min farmors mormors far.

Anders föddes som Andersson men även han blev soldat och fick då namnet Löf. Jag har ännu inte kikat så mycket på hans militära karriär men han var i alla fall soldat i Majorens kompani på Skaraborgs Regemente mellan 1824 och 1851.

Anders  gifte sig med Maria Larsdotter (1802 – 1877). De fick tillsammans 9 barn (4 döttrar och 5 söner), det tragiska är att en av döttrarna och alla sönerna dör innan de fyllt 2 år!

En av de som överlevde vara alltså Anna Charlotta Andersdotter Löf som gifter sig med Karl Johansson (1838-1905).

Anledningen till att jag skriver Anna Charlotta med två efternamn Andersdotter Löf är att jag har läst på lite mer om soldatnamnen. Det verkade nämligen som att om pappa var soldat och hette t.ex. Anders Löf  så hette barnen också Löf men så är inte fallet.

Barnen benämns nästan alltid vid sitt första husförhör som singel med pappans förnamn ”sonifierat”, dvs. i Anna Charlottas fall Andersdotter.

Dock verkar det som att soldatbarn tenderar att senare ta faderns efternamn i alla fall från mitten av 1800-talet. Kanske lät det lite finare än Jonsson, Andersson, Svensson, etc., vad vet jag?

Det var nog allt för nu men det finns ju naturligtvis många fler detaljer (födelsenoteringar, dödsnoteringar, husförhör, vigslar, in- och utflyttning m.m.)  i resp. persons tidslinje i trädet.

Som vanligt gäller att jag gärna försöker svara på frågor om ni har några och att ni även gärna får påtala om ni finner något fel eller liknande.

 

Ha d

/P