2015-12-19

Gustav Johansson (1814-1904) – M.fl.

Nu har jag kikat lite mer på Gustav Johansson (1814-1904)Gå gärna in i släktträdet för att orientera er avseende alla "nya" släktingar.

Gustav är alltså min mormors farfars far. Gustav liksom nästan hela den här grenen kommer från området kring Kyrkefalla (Tibro) eller åtminstone från Kåkinds härad, Skaraborgs län, dvs. ungefär här.
Gustav var bonde och rusthållare i Årebolet i Kyrkefalla och han fick extremt många barn. Först var han gift med Cajsa Larsdotter (1811 – 1844) och fick fyra killar, varav en alltså hette Anders Gustaf (1840-1912) Gustavsson och som senare tog namnet Silvander. Anders Gustaf fick först en lillebror som döptes till Carl (1843-1844) men han dog redan efter ett halvår. Redan samma år (1844) föddes ytterligare en son som också han döptes till Carl. Kanske var det i sviterna av denna födelse som Gustavs första hustru Cajsa dog. Hon dog nämligen bara 3 veckor efter sonens födelse men i dödboken står ingen dödsorsak.
Redan bara efter ett år efter Cajsas död gifter Gustav om sig med Anna Stina Andersdotter (1827-1868). I vigselboken kan man se att morgongåvan var på 20 lod silver (ca 265 gram). Tillsammans med Anna Stina får Gustav ytterligare 5 söner och 5 döttrar!
I bouppteckningen kan man läsa att det finns 8 barn som fortfarande är i livet när pappa Gustav dör. Av dessa så är det 3 stycken söner som bor i Amerika. Av bouppteckningen tror jag man kan man utläsa att han hade det ganska så gott ställt för sammanställningen visar på ett ”överskott” på nästan 5000kr. Naturligtvis inte så mycket om man jämför med t.ex. vinskänken, men ändå.

Gustavs föräldrar hette Johannes Andersson (1782-1859) [1] och Johanna Jonsdotter (1782-1846). Johanna var änka efter Jan Andersson som dog i lunginflammation (bröstfeber) redan vid 34 års ålder. Johanna hade 3 söner med sig när hon i november 1813 gifte om sig med Johannes. Hennes yngsta dotter hade då dött samma år i augusti, endast 2 år gammal. Tillsammans med Johannes fick hon ytterligare 7 barn, varav Gustav alltså var en. Tyvärr dog 2 av dessa 7 barn i innan de hade fyllt 3 år.
Johannes var född i Pommern i Mofalla. Jag antar (men vet ej) att namnet Pommern har med Erik av Pommern att göra för det var i alla fall han som på 1400-talet gav den närliggande staden Hjo sina stadsprivilegier. I samband med vigseln flyttar paret in i Stora Kungsryd som ligger i Sventorps församling där Johannes, som är bonde, även blir rusthållare. Efter 15 år i Stora Kungsryd ser det ut som det går lite utför med familjen. Efter flytt till Kyrkefalla och några år där så återfinns familjen på Backstugan i Graven i Kyrkefalla församling. I husförhörslängden (1842-1846) så anges Johannes som ”bräcklig” och Johanna som ”sjuklig”. När Johanna dör (1846) upprättas en bouppteckning som visar på vissa små tillgångar men när Johannes dör så verkar ingen bouppteckning ha upprättats överhuvudtaget.

Om vi går vidare på Johannas linje så ser vi att hennes föräldrar hette Jonas Andersson (1732-1805), född i Harahagen i Mölltorp och Lena Eriksdotter. Lena är troligtvis född i Undenäs 1740 vilket stämmer med dödsnoteringen och husförhörslängderna jag har hittat men i vigselnoteringen från den 19/11 1758 står det att hon var 16 år. Vilket som är korrekt vet jag tyvärr inte eftersom jag inte har lyckats hitta födelsenoteringen. Jonas var bonde, paret fick sammanlagt 10 barn, 2 söner och 8 döttrar. Av dessa har jag bara hittat ett barn som dog tidigt, vid tre års ålder. Paret flyttar någon gång kring vigseln in i Stora Marhult i Rambserg och där bor de så länge de lever. Gården/torpet tas sedan över av äldsta sonen Anders Jonsson (f. 1767). Jag tror att Jonas och Lena hade det ganska så ok och det grundar jag dels på att de bor på samma ställe i nästan 50år och dels p.g.a. att nästan alla barnen överlever. Dessutom visar bouppteckningen efter Lena på att det åtminstone fanns lite av värde i hemmet. Någon bouppteckning efter Jonas har jag tyvärr inte funnit och det märkliga är att han inte heller återfinns i dödboken. Så årtalet 1805 grundar jag på att prästen skrivit det i husförhörslängden när han skrivit in ”död” och strukit Jonas från boken.

Jonas föräldrar hette Anders Eriksson och Karin Persdotter vilket man kan utläsa från Jonas födelsenotering, de bör båda vara födda omkring år 1700. Tyvärr så finns det inte så många husförhörslängder m.m. att gå på vid den här tiden i Mölltorp. Men kanske kan jag finna mer vid ett senare tillfälle.

Nu går vi tillbaka till Johannes Andersson, se [1] och kikar vidare på hans föräldrar. De hette Anders Andersson (1748-1818) och Christina Carlsdotter (1761-1842) [2]. Anders är född i Ebbatorp i Mofalla och står som torpare i vigselnoteringen från den 9/11 1781. Christina är född i Atteby som även det ligger Mofalla församling. Anders och Christina får inte så många barn. Jag har faktiskt bara hittat 3 stycken, en dotter och 2 söner, varav Johannes Andersson alltså är en. Just dessa tre barn omnämns också i bouppteckningen efter Anders. Dödsboet sammanlagda värde skrivs till 343,15 (riksdaler) men det intressanta är att han inte hade några som helst skulder när han dog vilket jag inte kan minnas att jag sett tidigare.

Anders Anderssons pappa hette Anders Nilsson född i Fogdatorp i Kyrkefalla 1713 död i Pommern i Mofalla 1786. Mamma hette Britta Svensdotter född 1721 i Dunkebacken i Mofalla och död i Atteby i Mofalla 1804, hon blev alltså hela 83 år.
Anders och Britta gifter sig den 28 december 1743 och får minst 6 barn. En dotter dog i unga år men övriga har jag inte hittat några dödsnoteringar på men å andra sidan finns det en hel del luckor i husförhör etc. Enligt bouppteckningen så var Anders torpare och bouppteckningen visar endast på diverse lösöre, inget guld och silver där inte.

Brittas föräldrar hette enligt hennes dödsnotering Sven Svensson och Maria Andersdotter. De bör vara födda runt år 1690.

Nu går vi tillbaka igen till Christina Carlsdotter, se [2] och kikar på hennes föräldrar. De hette Carl Håkansson (1730-1761) född i Atteby i Mofalla och Lena Johansdotter troligtvis född 1737 i Varola församling. Tyvärr saknas en del sidor i födelseboken och prästen har skrivit uppgifter både lite här och där så det är inte helt lätt att hitta hennes uppgifter men det kanske kommer. Carl var rusthållare i Atteby. 1758 får paret första dottern Maria och 1761 föds alltså dottern Christina. Tyvärr dör pappa Carl samma år, orsaken har jag inte lyckats klura ut. Bouppteckningen visar inte heller på någon stor förmögenhet men det känns som om de hade mat för dagen i alla fall. Året efter Carls död gifter Lena om sig med en man vid namn Jonas Jönsson som också kommer från Varola församling. Paret får ett antal barn men dessa har jag inte följt upp eftersom de bara är halvsyskon till Christina.

Carls föräldrar hette Håkan Andersson (1684-1760) [3] och Margareta Jonsdotter (1696-1766) de gifter sig i Mofalla på Valborgsmässoafton 1714. Man firade Valborg även på den här tiden och faktum är att 1:a maj var en helgdag redan då. Dock av andra anledningar än idag, källa. Håkan var enligt dödsnoteringen även han rusthållare i Atteby. Någon bouppteckning har jag inte hittat. Jag har inte heller någon koll på hur många barn de fick etc. men det kanske kommer.

Margaretas föräldrar hette Jonas Attman och Beata Leijonvald. Båda bör vara födda omkring 1670. Källan till dessa personer är Margaretas dödsnotering så jag har inte grävt vidare här för det finns ju inte ens några födelseböcker från den här tiden men man kanske kan hitta något mer framöver.
Det intressanta är ju deras annorlunda efternamn. Framförallt Beatas namn är intressant för det fanns en adlig ätt från just Skaraborg som omnämns här. Förvisso heter de Leijonwall men det kan ju bara vara en stavningsfråga och dessutom är ju det jag läst i Margaretas dödsnotering prästens skrivning. Men om ni kikar på länken omnämns även en Beata född 1701. Skulle det kunna vara en kusin eller liknande, finns det något samband? Ja det kanske man bör kolla vidare på….
En annan ”rolig” sak i länken ovan är ju det som står om sonen Johan nämligen: ”Omtalas 1701-05-31 såsom avviken ur riket, enär han var dömd till döden för dråp”. Dvs. ingen lyckad adelssläkt för jag antar att den dog ut med denne Johan som var 2:a generationen?

Håkans, se [3], föräldrar hette Anders Persson och Kerstin Jonsdotter, de bör vara födda omkring år 1660. Även här har jag inte så mycket mer att komma med p.g.a. avsaknaden av kyrkböcker.
Men Anders och Kerstin är alltså min mormors farfars farfars morfars farfar resp. farmor och Erik är alltså 12:e generationen!

Det var nog allt för nu och som vanligt gäller att mer info finns i släktträdet. Ni gärna får höra av er om ni finner något fel, har några frågor eller liknande. Ni får gärna vidarebefordra till den ni vill.

2015-01-31

Eva Kajsa Persdotter (1804-1808) - M.fl.

Nu har jag fortsatt lite på mormors sida.

Denna gång har jag inriktat mig på Eva Kajsa Persdotter (1804-1808) och hennes anor. Hon är alltså min mormors mormors mor. 

Om ni går in i trädet så finns det mängder med husförhör, vigselnoteringar, dödsnoteringar och även någon bouppteckning.

Jag har nämnt Eva Kajsa en gång tidigare (se inlägg från mars 2013). Hon var alltså gift med Johannes Persson (1803-1857) och båda makarna dömdes ju för brott.

Jag vet inte om ni minns, men han dömdes till fängelse för ”försåtligt överfallande” och hon för ”1:a resans snatteri”.

Nog om det, jag har nu alltså sökt vidare bakåt med utgångspunkt från Eva Kajsa.

 

Hela den här grenen kommer från Kalmartrakten och i princip alla kommer från socknarna Bäckebo, Förlösa, Återbäck, Ryssby och Virserum.

Generellt kan man säga att varje familj bor väldigt länge på samma gård, ibland i flera generationer, och det tolkar jag som sagt att de har haft det förhållandevis bra (eller i alla fall inte olidligt dåligt).

Även om nog Eva Kajsa kanske inte hade det så bra med tanke på att hennes man var en våldsman och hon själv tvingades (antar jag) till snatteri efter hans död.

 

Eva Kajsas pappa hette Peter Pettersson (1760 – 1814) och mamma Maja Lisa Jonsdotter (1768 – 1811). Notera att Eva Kajsa alltså benämns Persdotter på näst intill alla dokument jag hittat, trots att pappa hette Peter.

Detta visar lite på svårigheten men namngivningen, Per, Peter, Petrus är alltså ”samma” namn och ännu värre blir det med Jan, Johan, Johannes, Jean, Jon, Jöns och allt vad de heter J

Peter och Maja Lisa fick sammanlagt 7 barn (minst), så Eva Kajsa hade 3 systrar och 3 bröder och det verkar som alla överlevt barnaåren!

 

Eva Kajsas farmor och farfar hette Peter Nilsson (1721 – 1788) och Maria Nilsdotter (1725 – 1770) de fick sammanlagt 4 söner. Farmor Maria dör ganska ung så farfar Peter gifter om sig tämligen omgående, för barnens skull kan man tänka.

På Eva Kajsas pappa sida har jag inte lyckats komma längre bak än så här, men det kanske kommer.

Eva Kajsas mormor och morfar hette Jonas Persson (1729 – 1800) och Sara Andersdotter (1742 – 1810). De fick sammanlagt 9 barn varav 2 dog relativt unga (19 och 21) men övriga verkar ha blivit vuxna.

Trots att det inte finns några husförhörslängder så här långt bak så har jag ändå med säkerhet lyckats hitta ytterligare två generationer bakåt i Eva Kajsas farmor Saras gren. Dock har jag inte orkat försöka hitta eventuella syskon för det är inte helt enkelt att tyda texterna på tidigt 1700-tal eller sent 1600-tal!. Saras föräldrar hette Anders Hansson (1713 – 1743) och Helena Johansdotter (1712 – 1795). Som ni ser så blev Helena väldigt gammal för den här tiden (83 år) och jag tror att hon gifte om sig och eventuellt fick flera barn men jag tappade bort henne i böckerna ända tills hon dyker upp igen år 1786 (74 år) när hon flyttar in hos dottern Sara och hennes familj.

Sen har jag alltså med säkerhet kunnat fastställa Saras farföräldrar, de hetta Hans Göransson (1670 – 1730) och Sara Andersdotter (1678 – 1723). Födelseåren är beräknade utifrån notering om åldern i de dödsnoteringar jag har funnit.

Hans och Sara är alltså mina mormors mormors mormors morfars far resp. mor. Sammanlagt 10 generationer om jag räknat rätt. 

I trädet finns mer information och som vanligt kan ni höra av er om något verkade konstigt eller liknande samt även vidarebefordra detta mail om någon mer vill läsa.

2014-11-03

Anders Gustav Silvander - M.fl.

Som ni såg tidigare så stod det ju att Maja Lisa (f. 1816) var misstänkt och dömd för barnamord i det ena husförhöret (1834-1849) och endast notering om dömd i det andra (1840-1855).

Vi ”hoppades” kanske på att domen mer hade med ”osedligheten” att göra men efter de länkar jag hittade så misstänkte jag att hon faktiskt blivit dömd till mord.

Enligt det jag läste så omvandlades ju nästan alltid en sådan dom till långa fängelsestraff och/eller ”vatten och bröd” kombinerad med olika (kyrkliga) plikter.

 

Nu har jag kollat födelse och dödsboken runt de aktuella datumen och hittade nedanstående i dödsboken (se bildklipp).

Noteringen avser en begravning 16/9-1838 och barnet har fötts och dött den 22/8-1838.

Jag tror att det står så här:

”Ett gossebarn som modren sade var dödfött men X sade hafva haft Y” 

Jag har svårt att tyda X och Y men det borde ju stå ”doktorn sade hafva haft ihjäl”, men vad tror ni det står?

 

Jag är nu i alla fall övertygad om att hon var en barnamörderska!

I alla fall dömd för detta. Sen får man ju själv fundera på rättsäkerheten under den här tiden i Sverige och även hur bra det gick att bedöma eventuella dödsorsaker.

Men i allmänhetens ögon var hon säkert en barnamörderska och det var väl kanske anledningen till att hon och barnen emigrerade även om det tog 40 år.

 

 

Igår var jag hemma hos mor och far och redogjorde för lite nya släktrön. 

Enklast är om ni kikar in i trädet och väljer att markera ”Anders Gustav Silvander” (min mormors farfar) och väljer ”Visa hans släktträd”.

I synnerhet har jag fokuserat på Carl Gustav Tage Silvander och Anders Gustav Silvander. Jag har bla. funnit när Anders Gustav Silvander - som från början hette Anders Gustav Gustavsson - bytte namn till Silvander m.m.

Om ni klickar in på t.ex. Anders Gustavs profil/tidslinje så kan ni även se var någonstans familjen bodde och personligen tycker jag det är lite kul med alla Stockholmsadresser. Vill man se en karta över Stockholm vid den här tiden så tycker jag denna är lite kul för där kan man jämföra mellan olika perioder http://kartor.stockholm.se/bios/dpwebmap/cust_sth/utbf/sthkallan_jamfor/DPWebMap.html

Om ni sedan väljer att visa Anders Gustav Silvanders fru Maria Helena Jonasdotter och visa hennes släktträd så bör ni se att det tillkommit en hel del nya personer men framförallt har trädet blivit lite ”konstigt”.

Anledningen är att två syskon ur en familj har gift sig med två i en annan. Det gör ju att släktträdet ser lite märkligt ut.

Kika på Johannes Magnusson och Anna Stina Nilsdotter som alltså är min mormors farmors far resp. mor.

Där har jag kommit fram till att Johannes syster Maja Lisa gifte sig (eller i alla fall fick barn) med Anna Stinas bror Nils.

Detta är orsaken till att trädet blir lite konstigt, Ancestry klarar inte riktigt av ”komplicerade” förhållanden. Vi har ett liknande problem på vinskänken för han fick ju barn med två kvinnor som var systrar.

 

Anledningen till att jag kom på detta samband mellan Maja Lisa och Nils var att det stod om att hon var dömd.

Hon har onekligen bedrivit ”hor” med sin svägerskas bror Nils som dessutom var gift vid tillfället. Nils blev också dömd.

Det konstiga är att det står att hon blivit dömd för misstanke om att ha mördat sitt barn men jag är tveksam till om det inte är så att hon först är misstänkt för detta men sen ”bara” blir dömd för osedlighetsbrottet.

Jag har sett och läst lite om påföljden ”Vatten och bröd”. Det var inget kul straff tydligen och hon blev dömd till hela 20 dagar. Maxstraff var 28 dagar för efter fler så dog man tydligen. Dels var det inga stora ransoner och dessutom var tydligen vattnet ofta ganska undermåligt.

Vill man läsa mer om brott och straff så tyckte jag den här länken var lite kul (eller kanske hemsk J) http://www.historiesajten.se/printhandelse.asp?id=27

Hur som helst Maja Lisa överlevde som tur var och 40 år senare (1882) emigrerade hon med barnen och väldigt många andra från socknen till Nord Amerika.

Hon dog 1909, 92 år gammal i Ellsworth, Pierce, Wisconsin, USA.

Jag har hittat henne i ett annat släktträd på Ancestry, det är en amerikan som har det och vill ni kika vidare så kan ni göra det här http://trees.ancestry.se/tree/13504649/person/-18037406 för att se vilka ”släktingar” vi har i USA. Jag kommer inte följa upp henne något mer eftersom hon trots allt inte tillhör våra direkta anor.

Som vanligt så svarar jag gärna på frågor om jag kan.

 

 

 

Bild 1

 

Bild 2

Bild 3

Dotter Maja fött ett oäkta barn mördat det och dömd till 20 dagars vatten och bröd och hemlig kyrkoplikt (http://aforum.genealogi.se/discus/messages/29510/310864.html?1289835018) d 12 maj 1841

Framfött ett oäkta barn Brita Cajsa och därför undergåt hemlig plikt

 

 

Bild 4

Fött ett oäkta barn och misstänkt hafva mördat det. Blivit derför dömd till 20 dagars vatten och bröd samt hemlig kyrkoplikt. Den 12/5 1841 fött ett oäkta barn

 

 

Bild 5

 

 

Bild 6